energy

Energija za klimatski neutralno gospodarstvo

Kako bi postigla svoj cilj i do 2050. postala klimatski neutralna, Europa mora transformirati svoj energetski sustav. Pritom će koristiti strategije EU-a za integraciju energetskog sustava i za vodik kako bi utabala put učinkovitijem i bolje povezanom energetskom sektoru za dva važna cilja: čišći planet i jače gospodarstvo.

green recovery

Zeleni oporavak

Komisija je otvorila javno savjetovanje o budućoj obalnoj strategiji za obnovljive izvore energije koja će biti objavljena kasnije ove godine, a podržat će razvoj obalnih obnovljivih izvora energije, kao i njihovu integraciju u EU-ove izvore energije kako bi se podržale sveukupne klimatske ambicije za 2030. i 2050. godinu.

Zeleni popis

Europska unija “Zelenim popisom” stvara zajedničku formu za ulaganja u projekte i gospodarske aktivnosti koje imaju znatan pozitivan učinak na klimu i okoliš. Sustav treba pomoći pri povećanju privatnih i javnih ulaganja kojima će se financirati prelazak na klimatski neutralno i zeleno gospodarstvo te preusmjeravanju kapitala u zaista održive gospodarske aktivnosti i projekte.

Prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za olakšavanje održivih ulaganja

Prijedlog Uredbe predstavlja temelj za okvir EU-a kojim se ekološki, socijalni i upravljački (ESG) aspekti stavljaju u središte financijskog sustava radi potpore preoblikovanju europskoga gospodarstva u zeleniji, otporniji i kružni sustav. Prijedlogom se uvode i nove kategorije referentnih mjerila za niske emisije ugljika i za pozitivan ugljični otisak čime bi se trebala ulagačima olakšati usporedba ugljičnog otiska ulaganja odnosno sveukupno olakšati ulaganja u održive projekte i imovinu u cijelom EU-u.

Istina iza preuzetih obveza

Prema Izvješću FEU-US, barem 130 nacija, uključujući 4 od 5 najvećih svjetskih emitera stakleničkih plinova, značajno zaostaju u davanju svog doprinosa ispunjenju globalnog cilja smanjenja emisija za 50% do 2030., a kako bi se ograničilo povišenje temperature na 1,5°C iznad predindustrijskih razina.