Prema podacima Europske komisije, svake godine u svijetu proizvede se više od 300 milijuna tona plastike, od čega je polovica namijenjena za jednokratnu upotrebu. Svake godine najmanje 8 milijuna tona završi u našim oceanima, ali i u našoj zemlji. Mikroplastika je na taj način postala sveprisutna.
Čestica mikroplastike je bilo koji komad plastike manji od pet milimetara, ali mnogi su mnogo manji i vidljivi samo pod mikroskopom. Time je njihova opasnost još i veća. Ljudi konzumiraju mikroplastiku putem mnogih kanala. Mogli bismo ih unijeti dok jedemo morske plodove, udisati ih zrakom ili konzumirati hranu s tragovima u plastičnoj ambalaži. Danas znamo da se mikroplastika nalazi i na obradivim površinama, uključujući poljoprivredna područja, polja, voćnjake i oranice.
Okom nevidljivi komadi plastike postali su svakodnevna hrana za gliste i druge beskralježnjake koji zemlju čine rahlom, plodnom i kvalitetnom. Također, nanoplastika se uvlači i u tkiva biljaka, preko korijena. Utjecaj unosa mikroplastike u ljudski organizam još uvijek nisu dovoljno istražene, no neminovno je postojanje posljedica na naš biološki sustav.
To je mikroplastika koja se ljudima servira na tržištu ili, drugim riječima, to je plastika na putu od polja do stola. Budući da je čovjek pri vrhu prehrambene piramide, ne iznenađuje činjenica da je mikroplastika redoviti sastojak na njegovu dnevnom meniju.
Valerije Vrček