Postoji li poveznica u proizvodnji mesa i klimatskih promjena? Može li meso na biljnoj bazi donijeti radiklane promjene u prehrambenom lancu i borbi protiv klimatskih promjena?
Do nedavno, tehnika proizvodnje mesa bila je da životinja pojede biljku, nakon čega bude ubijena. Sada, uz više znanja, možda bi bilo moguće stvoriti radikalno i potpuno drugačije mesne prehrambene lance, bez životinja, na biljnoj bazi.
Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, stočarstvo čini 14,5 posto godišnjih emisija stakleničkih plinova u svijetu proizvedenih ljudskom aktivnošću.
To se događa jer se ugljični dioksid, koji doprinosi globalnom zagrijavanju, ispušta u atmosferu kada se šume krče kako bi se stvorilo mjesta za proizvodnju stočne hrane i ispašu stoke. Životinje također ispuštaju metan, još jedan snažan staklenički plin, podrigivanjem i nadimanjem prilikom probave hrane.
Nema sumnje da bi udaljavanje od klasične proizvodnje mesa i mesnih prerađevina smanjilo stakleničke plinove, iako se procjene razlikuju.
Meso na biljnoj bazi iz dana u dan postaje sve popularnije i to s dobrim razlogom. Nudeći zdraviju alternativu mesu, premda je znatno održiviji i sadrži autentične okuse, arome i teksture, meso na biljnoj bazi olakšava nego ikad ranije smanjenje konvencionalne konzumacije mesa ili ga uopće potpuno uklanja.
Meso biljnog podrijetla znatno je održivije od konvencionalnog mesa, ponajviše zbog toga što je neodrživosti stočarske industrije. Biljno meso mnogo je manje štetno za klimu na još jedan kritičan način jer se emisije stakleničkih plinova smanjuju i do 90 posto u usporedbi s konvencionalnim mesom.
Onečišćenje vode i zagađenje hranjivim tvarima također se gotovo u potpunosti uklanja u velikoj mjeri zahvaljujući biljnom mesu.
Potražnja potrošača i pozitivan prijem tijekom posljednjih nekoliko godina ilustrirali su da meso biljnog porijekla nije samo tu da ostane, već bi moglo pomoći u ponovnom stvaranju velike prehrambene industrije.
Meso biljnog podrijetla predstavlja vrstu promjene koju svijet treba u vremenu kada klimatska katastrofa pustoši, a mnogi ljudi trpe negativne zdravstvene učinke od konzumiranja previše konvencionalnog mesa.