clean energy

Čista energija u središtu korona krize

Pojava pandemije koronavirusa i rezultirajuća previranja, rezultirali su promjenom svijesti o potrebi za očuvanjem okoliša i glavnim izazovom našeg vremena – tranzicijom čiste energije.

Rekordne koncentracije CO2 unatoč COVID-19 krizi

Recentna izvješća o kvaliteti zraka upućuju na poboljšanja u toj domeni, a uslijed COVID-19 krize i zastoja niza aktivnosti. Međutim, logično, klimatske promjene ne mogu se svrstati pod isto okrilje – podaci ukazuju na oštar porast koncentracija CO2.

automobilske gume

Automobilske gume i smanjenje emisija uz nove EU oznake

Automobilske gume su odgovorne za između 20 i 30% potrošnje goriva vozila. Stoga, odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva može pridonijeti smanjenju emisija iz prometa. U skladu s time, EU predlaže gume dizajnirane za učinkovitiju potrošnju goriva pomažu u smanjenju emisija, a nove oznake u odabiru zbog informacija o potrošnji goriva, prianjanju na mokroj podlozi i razini buke.

Strategija prilagodbe klimatskim promjenama

Klimatske promjene predstavljaju rastuću prijetnju u 21. stoljeću i predstavljaju izazov za cijelo čovječanstvo jer utječu na sve aspekte okoliša i gospodarstva te ugrožavaju održivi razvoj društva.

Klimatski ciljevi Pariza su možda nedostižni

Znanstvenici smatraju da je ugljikov dioksid moćniji nego što se mislilo, što znači da su pariški klimatski ciljevi za smanjenje stakleničkih plinova možda nedostižni. Međunarodni tim znanstvenika saznao je više o glavnom stakleničkom plinu, ugljikovom dioksidu (CO2) – i to nije dobra vijest.

Uzroci klimatskih promjena

Znanstvenici pripisuju trend globalnog zatopljenja uočen od sredine 20. stoljeća ljudskom širenju “efekta staklenika” – zagrijavanja koja nastaje kada atmosfera zadržava toplinu koja zrači iz Zemlje prema svemiru. Određeni plinovi u atmosferi blokiraju toplinu. Dugovječni plinovi koji ostaju polutrajno u atmosferi i ne reagiraju fizički ili kemijski na promjene temperature opisani su kao “prisiljavanje” klimatskih promjena.

Ekonomija i klimatske promjene u SAD -u

Ekstremni vremenski događaji poput uragana, poplava, požara itd. zabilježeni su diljem Sjedinjenih Američkih Država, kao i njihova veća učestalost i intenzitet unazad nekoliko desetljeća. Ekonomski gubici povezani s navedenim pojavama i njihovim posljedicama povećali su se s 21 milijardu USD 1980-tih do čak 92 milijarde USD u razdoblju 2007.-2016. godine.