Farm 2 Fork akcija promovira zdravlje i budućnost naraštaja s ciljem da Europa postane globalni standard za održivost.
Strategija od farme do stola u središtu je europskog zelenog sporazuma s ciljem da prehrambeni sustavi postanu zdravi i ekološki prihvatljivi.
Prehrambeni sustavi ne mogu biti otporni na krize kao što je pandemija Covid-19 ukoliko nisu održivi. Moramo redizajnirati svoje prehrambene sustave koji danas čine gotovo jednu trećinu globalnih emisija stakleničkih plinova, troše velike količine prirodnih resursa, rezultiraju gubitkom biološke raznolikosti i negativnim utjecajima na zdravlje (zbog pothranjenosti i prekomjerne prehrane) i ne dopuštaju pošteni ekonomski povrat i egzistencija za sve aktere, posebno za primarne proizvođače.
Stavljanje naših prehrambenih sustava na održiv put također donosi nove mogućnosti za subjekte u lancu vrijednosti hrane. Nove tehnologije i znanstvena otkrića, u kombinaciji s povećanjem svijesti javnosti i potražnje za održivom hranom, koristit će svim dionicima.
Strategija od farme do vilice želi ubrzati naš prijelaz na održivi prehrambeni sustav koji bi trebao:
- imati neutralan ili pozitivan utjecaj na okoliš
- pomoći u ublažavanju klimatskih promjena i prilagodbi njihovim utjecajima
- preokrenuti gubitak biološke raznolikosti
- osigurati sigurnost hrane, prehranu i javno zdravlje, vodeći računa da svi imaju pristup dovoljnoj, sigurnoj, hranjivoj i održivoj hrani
- očuvati pristupačnost hrane istodobno generirajući pravednije ekonomske povrate, promičući konkurentnost sektora opskrbe EU-a
Fokus je na ekološkoj poljoprivredi kao proizvodnom sustavu čiji je cilj održati zdravlje tla, ekosustava i ljudi. Radi se dakle o radu s prirodom, a ne protiv nje.
Kako kažu iz Europske krovne organizacije za organsku poljoprivredu (IFOAM) prvi cilj trebao bi biti 20% organskog zemljišta u EU do 2030. godine, ali sekundarno iz toga trebalo bi iznjedriti i povećanje potražnje za organskim proizvodima.