Europski tjedan smanjenja otpada najveća je kampanja u Europi usmjerena na podizanje svijesti o prevenciji nastanka otpada. Održava se uglavnom zadnji tjedan studenoga. Cilj joj je promovirati tri osnovna načela: smanjenje potrošnje, ponovna upotreba proizvoda i materijala te recikliranje otpada.
Svake godine kampanja dobiva posebnu temu, a ovogodišnja tematika je smanjenje bacanja otpada od hrane pod sloganom „Food waste is out of taste“. Time se naglašava potreba za promjenom navika u potrošnji hrane te učinkovitijem upravljanju cjelokupnim lancem proizvodnje i opskrbe.
Statistike rasipanja hrane u Europi i Hrvatskoj
Statistički ured EU-a, Eurostat, od 2020. godine prati količine bačene hrane u svim državama članicama. Prema posljednjim dostupnim podacima, u Hrvatskoj nastaje oko 72 kilograma otpada od hrane po stanovniku godišnje, pri čemu su kućanstva odgovorna za čak 76 % tog otpada. Unatoč tome, Hrvatska je u 2022. bila rangirana među tri zemlje s najboljim rezultatima, uz Sloveniju i Mađarsku, dok su zemlje s najvećom stopom otpada po stanovniku bile Portugal, Danska i Cipar.
Globalne posljedice otpada od hrane
Otpad od hrane odgovoran je za 8-10 % globalnih emisija stakleničkih plinova. Također, 28 % svjetskog poljoprivrednog zemljišta koristi se za proizvodnju hrane koja se na kraju baci – što je područje veće od Kine i Indije zajedno. Istodobno, preko 37 milijuna ljudi u EU-u ne može si priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan, dok bi globalno bačena hrana mogla nahraniti 1,26 milijardi gladnih ljudi svake godine.
Zašto se toliko hrane baca i koja su rješenja?
Nekoliko čimbenika pridonosi rasipanju hrane u lancu opskrbe: estetski standardi koji sprečavaju žetvu usjeva, oštećenja tijekom prijevoza i skladištenja, dugi lanci opskrbe, standardizirane veličine ambalaže i redovito nadopunjavanje polica u trgovinama. Potrošači također doprinose nerazumijevanjem oznaka datuma, prekomjernom kupnjom hrane ili nedostatkom odgovarajućih vještina skladištenja i kuhanja.
Za rješavanje tih različitih uzroka potrebne su intervencije na više razina; primjerice veća suradnja među lancima opskrbe, skraćivanje lanaca opskrbe, osiguravanje berbe sve hrane, izbjegavanje prevelikih porcija u restoranima, poboljšanje označivanja datuma, izbjegavanje standardiziranog pakiranja, potporu doniranju hrane i podizanje svijesti potrošača o boljem očuvanju hrane.
Na globalnoj razini, baca se jedna trećina sve hrane proizvedene za ljudsku potrošnju. Europski tjedan smanjenja otpada podsjeća da svatko može doprinijeti smanjenju otpada, bilo kroz odgovornu kupovinu, bolje planiranje obroka ili podupiranje sustava koji promoviraju održivost.
Izvori teksta:
European Week For Waste Reduction website
Izvor slike: Freepik