automobilske gume

Automobilske gume i smanjenje emisija uz nove EU oznake

Automobilske gume su odgovorne za između 20 i 30% potrošnje goriva vozila. Stoga, odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva može pridonijeti smanjenju emisija iz prometa. U skladu s time, EU predlaže gume dizajnirane za učinkovitiju potrošnju goriva pomažu u smanjenju emisija, a nove oznake u odabiru zbog informacija o potrošnji goriva, prianjanju na mokroj podlozi i razini buke.

oil industry

Budućnost naftne industrije

Da bi BP preživio energetsku tranziciju, morat će uložiti velika ulaganja u nove izvore čiste energije, osiguravajući da novac neprestano teče iz imovine fosilnih goriva.

Budućnost Zelenog prometa

Prijelaz na čisti, javni morski i cestovni promet, atraktivan za putnike, postepeno izbacivanje onečišćujuće flote auta te uvođenje načela onečišćivač plaća predstavlja zbroj intervencija koje će pomoći Crnoj gori da preokrene negativan trend u sektoru prometa.

7 energetski učinkovitih inovacija

Tijekom sljedećih desetljeća svijet će trošiti mnogo više energije nego danas. To će s jedne strane predstavljati poboljšanje kvalitete života, no s druge strane u svijetu postoji velika nejednakost što se tiče tehnologijske razvijenosti i pristupačnosti.

The European Local ENergy Assistance (ELENA)

The European Local ENergy Assistance (ELENA) dobit će 97 milijuna eura sredstava Europske komisije namijenjene rješavanju problema koji se vežu uz stambene zgrade. Ovaj proračun će podržati usluge razvoja projekata za ulaganja u energetsku učinkovitost u privatnom i javnom vlasništvu. Europska investicijska banka (EIB), koja provodi ELENA-u, osigurat će pomoć i stručnost te djelovati kao kontaktna točka.

Energetske oznake ekološkog dizajna

Energetske oznake EU-a pružaju jasnu i jednostavnu naznaku energetske učinkovitosti proizvoda na mjestu kupnje. To potrošačima olakšava uštedu novca na računima za potrošnju energije u kućanstvu, uz istodobno smanjenje emisija stakleničkih plinova diljem EU-a.

Energetska učinkovitost i klimatske promjene

Staklenički plinovi nastaju kao nusproizvod korištenja fosilnih goriva za opskrbu svjetlom i toplinom, proizvodnju hrane, proizvodnju proizvoda i prijevoz ljudi i robe. Ovi se plinovi sakupljaju u gornjoj atmosferi i rezultiraju globalnim zagrijavanjem kroz apsorpciju sunčeve svjetlosti koja se odbija od zemljine površine.

Obnovljivi izvori energije

Ograničavanje porasta globalne temperature na znatno ispod 2 ° C ovo je stoljeće jedan od glavnih izazova našeg doba. Dvije trećine emisija stakleničkih plinova dolazi iz neobnovljivih izvora energije. To čini prijelaz na održivu energiju odlučujući čimbenik u rješavanju klimatskih promjena.